Tuomaristo - Suomen Paras AMV

Tuomaristo

Tuomaritiimi koostuu Suomen AMV-piireissä vaikuttaneista ja vaikuttavista tahoista, joilla on laaja käsitys Suomen AMV-kilpailujen historiasta. Tuomaristossa toimivat kaikki nykyiset conien AMV-vastaavat (Tracon, Yukicon, Desucon, Animecon) sekä skenen aktiivit.

Kira, tuomaritiimin vetäjä

Aloitin editoinnin joulukuussa 2005 ja editoin ensimmäiset vuodet pääasiassa itselleni. Editointiohjelmana toimi Ulead Media Studio Pro, myöhemmin siirryin käyttämään Sony Vegasia. Netin AMV-piireissä olen ollut aktiivisesti vuodesta 2010 sekä AMV-kilpailuihin osallistumisen coneissa aloitin vuonna 2012. Minut valittiin Traconin AMV-vastaavaksi vuonna 2015 ja olen toiminut tehtävässä siitä asti. Olen nauttinut erityisesti kilpailujen kehittämisestä erilaisiksi kokonaisuuksiksi ja tämäkin kilpailu on todennus uusien innovaatioiden synnystä. On myös kunnia päästä tuomaritiimin vetäjäksi.

Mielestäni editoinnissa vahvimmat puoleni ovat tunteellisten videoiden ja tarinoiden luonnissa. Lempikategorioitani ovat draama ja romantiikka. Haastan itseäni kuitenkin säännöllisesti editoimaan mukavuusalueeni ulkopuolelta, jotta voisin hallita usean eri osa-alueen editoinnin. Nautin eniten videoista, joissa on selkeä idea tai tarina, jota seurata. Omaperäiset ja vinkeät ideat ovat aina tervetulleita. Tunteelliset videot ovat sydäntäni lähellä, etenkin surumieliset, jotka pystyvät hallitsemaan vahvan tunneskaalan ja saamaan aikaan vahvoja murheen tunteita katsojassa.

Sawnah

Editointiurani alkoi tammikuussa 2006 kuuluisalla Windows Movie Makerilla. Parin vuoden jälkeen siirryin hetkellisesti Adobe Premieren orjaksi, jonka jälkeen rakastuin melko pysyvästi Sony Vegasiin. Pyörin nelisen vuotta Internet-piireissä kehittämässä taitojani. Alkuvuosinani olin pääosin GMV-editoija, mutta siirryin animen pariin 2010 ja nykyään olen melko kaikkiruokainen editoinnin suhteen. Aloitin kilpailemisen Suomessa 2010 ja pääsin Traconin AMV-vastaavaksi 2012. Toimin myös Desuconin AMV-vastaavana 2013-2014. Olen ollut aktiivisena jäsenenä Suomen AMV-piireissä kuusi vuotta ja mielestäni se on vuosien varrella kehittynyt huimasti parempaan suuntaan.

Nykyään olen Yukiconin AMV-vastaava ja aion hyödyntää kaiken osaamiseni luodakseni parhaan mahdollisen kilpailun ensi vuonna ja jatkossa. Panostan myös tähän kilpailuun 110%, ja odotan innolla tulevaa. Omat vahvuuteni ovat mielestäni aina olleet parodiat ja iloisemmat videot. Olen aina rakastanut komedia videoiden editoimista, ja niistä saamiani reaktioita. Toivoisin hartaasti, että useampi editoija kokeilisi taitojaan huumori kategoriassa, sillä huumorianti on aina ollut heikkoa Suomen kisoissa. Editoin myös paljon omasta elämästäni ja tunteistani, editointi on omaa terapiaani jonka kautta käsittelen kokemuksiani. Lähes jokaisen vakavamman videoni taustalla on tosi tarina elämästäni.

Zenexi

Aloitin editoinnin vuonna 2008 Windowsin Movie Makerilla. Sony Vegasiin vaihdoin vuonna 2010. Aluksi käytin materiaalina animea ja elokuvia. Nykyään editoin pääsääntöisesti animea, mutta silloin tällöin tulee editoitua peleistä, tv-sarjoista ja elokuvista. AMV-kilpailuun osallistuin ensimmäistä kertaa vuonna 2011, minkä jälkeen olen pyörinyt piireissä aktiivisesti kisaajana sekä tuomaristossa. Ulkomaan kisoihin olen osallistunut jonkin verran. Olen aloittanut Animeconin AMV-vastaavana vuonna 2014.

Editoin aika paljon reipastempoisia kappaleita, mutta välillä lähden mukavuusalueelta pois ja haastan itseni kokeilemaan muunlaisia kappaleita. Editoin myös fiiliksen mukaan lähdemateriaalista riippumatta. Lempikategorioitani ovat toiminta ja upbeat.Haluaisin kehittää itseäni teknisessä puolessa. Pidän videoista missä on käytetty omaa luovuutta ja omaperäisiä ideoita. Videoita arvioidessani katson myös kohtausvalintojen käyttöä, värimaailmaa ja kokonaisuutta.

chikasole

Päädyin editoinnin pariin 2007. Windows Movie Makerilla lähti pelit käyntiin, kirjaimellisesti, koska urani alkoi Final Fantasy -videoilla. Rakkaus Sony Vegasiin syrjäytti WMV:n ja sillä tiellä ollaan edelleen. Siirtymävaihe peleistä animeen oli aika sulava ja tuli tiedostamatta. Nykyään editoin sitä, mikä inspiroi minua lähdemateriaalista riippumatta. Aloitin kisaamisen 2013 ja olen siitä lähtien ollut vaihtelevasti kisaajana sekä tuomarina eri kisoissa. Olen pääsääntöisesti vaikuttanut ulkomailla AMV-piireissä mutta viime vuosina olen ollut aktiivisemmin mukana myös Suomen porukoissa. Tänä vuonna minut valittiin Desuconin uudeksi AMV-vastaavaksi ja vähän jännittää, mutta eiköhän tästä selvitä.

Editoin laidasta laitaan, mutta eniten minuun vetoaa romantiikka ja sydäntä riipivä draama. Haluaisin ehdottomasti kehittää itseäni huumorin saralla. Mielestäni hyvä video syntyy musiikin ja animen välisestä harmoniasta. Se on tiukkaa tiimityöskentelyä, jossa toinen tukee toista ja kohtausvalinnoilla on selkeä tarkoitus.

Sivis

Editoinnin aloitin vuonna 2004 kun Animeconissa järjestettiin ensimmäinen AMV-kilpailu Suomessa. Sen jälkeen tein muutaman videon aina silloin tällöin ja olin pyörittämässä osaa Animeconien kisoista ja muutenkin AMV-aiheista ohjelmaa järjestänyt esim. Traconiin.

Omaa tyyliä ei hirveästi kerinnyt muodostumaan mutta tykkäsin editoida instrumentaalimusiikin tahtiin vähän rauhallisempaa, vaikka katsoessa tykkäänkin sitten tiukkaan editoidusta nopeatempoisesta menosta. Harrastus on jäänyt vähän tausta-alalle kaikennäköisten kiireiden takia, viimeiset julkistetut videot ovat vuodelta 2008, mutta ehkä tästä jotain yllättävää joskus rykäisee vielä kun vähiten sitä odotetaan.

Linkkari

Olen videoeditoija ja -kuvaaja koulutukseltani, ja aloitin editoinnin harrastusmielessä jo varhaisessa vaiheessa lukio-ikäisenä AMV-puolella. Nykyisin editointiohjelmanani toimii Adobe Premiere CS 6.0, aloitin aikoinaan kuitenkin Windows Movie Makerilla, ja opinnoissa tutustuin Final Cut -ohjelmistoon. AMV-piireissä olen ollut lähinnä hiljaisena seuraajana, kuin itse videoiden tekijänä. Kuitenkin tarinankerronta, visuaalisuus ja niiden tärkeys videoeditoinnissa ei muutu, oli aiheena anime tai vlogaus. Teen pelivideoita ja vlogaan elämästäni YouTubeen, AMV on omaksi ilokseni tällä hetkellä.

Vuonna 2017 olen Traconin videotuotannon vastaavan kisällinä, sekä olen vuodesta 2013 ollut mukana muun muassa Traconin ja Desuconin toiminnassa valokuvaajana. Vuonna 2017 olen myös WorldCon 75:ssa työntekijänä videotuotannossa. Koulutukseni takia tuppaan olemaan todella kriittinen videoiden suhteen, ja haluan tässä kilpailussa tason nousevan uusiin ulottuvuuksiin.

Mistä eniten pidän AMV:ssa ja mitä arvostan eniten? Se, kuinka kekseliäs tarina on, ja miten on käytetty huumoria ja/tai musiikkia apuvälineenä. Se, miten olemassa olevasta videomateriaalista on nostettu uuteen konseptiin erilainen tarina, on mielestäni hienoin asia AMV:ssa.

Saizux

Innostukseni editointiin lähti alkuun vuonna 2011 perus Windows Movie Makerilla ja myöhemmin vaihdoin sen Sony Vegasiin. Tykkäsin editoida videoita omista piirustuksistani ja saada ne eloon pienellä animaatiolla ja useilla efekteillä. Vuonna 2013 menin katsomaan AMV-kilpailua ensimmäistä kertaa Traconissa ja siitä innostukseni AMV:den tekemiseen alkoi. Siitä päivästä lähtien editoiminen on ollut minulle tärkeä ja jopa terapeuttinen harrastus.

Omiin suosikkikategorioihin kuuluu tarinankerronta ja ehdottomasti tunteikas draama, sillä yritän löytää käsiini aina tunteellisia ja herkkiä sarjoja. Teen myös nykyään toimintapohjaisia videoita, jotta voisin laajentaa omaa näkemystä ja oppia erilaisia tekniikoita editoinnissa. Otan yleensä tarkasti huomioon videoissa siihen valitun värimaailman, musiikin yhtenäisyyden sarjan kanssa ja tarinallisen pohjan.

Pupuleidi

Aloitin editoimaan vuonna 2008 Windows Movie Makerilla ja editoin sillä pitkään, ennen kuin siirryin Sony Vegasin pariin millä editoin nykyäänkin kaikki videoni. Ensimmäiset videoni olivat Windows Movie Makerilla tehtyjä X-men evolution slideshow videoita kunnon discopalloefektien kera. Eikös me kaikki rakastettu sitä väri vaihtuu efektiä silloin? Onneksi löysin myös vuonna 2008 animen editoimisen ja sille tielle jäin.

Kisaamaan aloitin vasta vuonna 2011 ja kipinä syttyi siitä. Oli vain niin upea tunne nähdä omat videot isolta screeniltä ja kuulla yleisön reaktiot! Sen jälkeen olen melkein jokaiseen kisaan mitä on pidetty tehnyt kisavideoita. Tuomarikokemusta löytyy Animecon 2015 AMV-kilpailusta ja on mukavaa palata tuomaroinnin pariin tämän kisan merkeissä!

Tykkään eniten tehdä romantiikka- ja huumorivideoita. Nykyisin olen alkanut käyttämään enemmän suomenkielisiä biisejä AMV:ssani. Haluan myös haastaa itseni ja tehdä sen kunnon toiminta-AMV:n vielä joskus! Arvostan AMV:issa sitä, että se on hyvin soljuva kokonaisuus, jota on mukava katsella montakin kertaa. Arvostan myös sitä, kun kohtausvalinnat osuvat videoissa käytettyihin kappaleiden sanoituksiin ja tarina on ymmärrettävä, vaikka ei olisi nähnyt videossa käytettyjä sarjaa tai sarjoja. Odotan innolla millaisia AMV:ita kisaan tulee, koska Suomen Paras AMV kattaa aika monta tyyliä ja erilaista tulkintaa!Palvelun tarjoaa Säätöyhteisö B2 ry